מתקני הרמה בואקום

האדם נולד עם ידע מובנה לשימוש בכוח הוואקום. לכן, אין פלא שהגיע להישגים מרחיקי לכת בפיתוח מתקני הרמה בוואקום למשקלים כבדים.

לפניכם קיצור תולדות הוואקום מראשית החיים ועד מנופים ומתקני הרמה בואקום המושתתים על טכנולוגיה חכמה ומשמשים במגוון ענפי מסחר ותעשיה.

כוח ואקום על ציר הזמן בחיי אדם

כשתינוק נולד לא צריך להסביר לו מה זה ואקום ואיך להשתמש בכוח הזה כדי להשיג את מזונו. הוא פשוט מצמיד את השפתיים אל אימו, מוודא שאין בריחה של אוויר מתחיל לינוק.

סביר להניח, שבשלב הזה של חייו הוא עדיין לא מבין מה הוא עושה, ואולי כן, קשה לזכור.

כמה שנים אחר כך הוא מגלה את המשקאות הקלים. הוא עדיין לא מבין כמה הם מזיקים לו, אבל הוא יודע שאם רק יפעיל את כוח היניקה דרך קשית, הרעל, סליחה, המשקה יגיע אל פיו.

לא עובר הרבה זמן והוא מתחיל להתעניין במכשיר הפלאי הזה שמפעילים והוא בולע את כל הלכלוך בבית. "זה כמו קשית ששואבת את הקולה מהכוס אל הפה" הוא מכריז, והוא לא יודע כמה הוא צודק!

התינוק שהפך לילד שהפך לנער שהפך לאדם בוגר רואה יום בהיר אחד איך שני עובדים באתר בניה מחזיקים זכוכית ענקית בעזרת ידיות.

בבת אחת הוא שוכח את כל מה שלמד משחר נעוריו, פוער את פיו בפליאה ותוהה איך יכול להיות שהידיות לא מחליקות והזכוכית לא מתנפצת ברעש אדיר?!

מתקני הרמה בואקום

הרמת משקלים של מאות קילוגרמים בעזרת ואקום

כאשר כוח יניקה מופעל על גוף או חומר כלשהו נוצר תת-לחץ הגורם לוואקום (רִיק בעברית). לחץ הוא כוח. גם תת לחץ הוא כוח רק בכיוון ההפוך.

את הכוח הזה למד האדם לנצל למטרות מגוונות, החל ממתלה למגבת על אריח קרמיקה באמבטיה, דרך הרמת זכוכית כבדה ונפיצה בעזרת ידית ואקום ועד מנוף ואקום להרמת משקלים של מאות קילוגרמים.

השימוש בכוח ואקום מחייב אטימה הרמטית של שטח המגע בין ידית ההרמה (או המנוף או מתלה המגבות… וכו'), שכן חדירת אוויר תפחית את הלחץ ותערער את האחיזה.

כדי למנוע חדירת אוויר, פני שטח המגע חייבים להיות חלקים, ככה לפחות זה היה עד לאחרונה.

הרמת גופים גם בעלי פני שטח מחוספסים

בשנים האחרונות התווספו מתקני הרמה בואקום לשימושים מגוונים הודות לטכנולוגיה המאפשרת להרים משאות בעלי פני שטח מחוספסים.

איך זה עובד? רפידה גמישה משמשת כשטח מגע בין המכשיר המרים לגוף המורם. אך אין די בכך, בשלב זה נכנס לפעולה מדחס חשמלי המייצר תת לחץ חזק.

בתנאים הנוצרים הרפידה מתאימה את עצמה לפני השטח המחוספסים, ומאפשרת סגירה הרמטית וכוח ואקום עוצמתי להרמת משקלים כבדים.

כדי לתאר את קפיצת הדרך הטכנולוגית שעשו מתקני הרמה בואקום בשנים האחרונות נחזור לאותה זכוכית שהוזכרה במהלך הכתבה.

זכוכית, או לוחות חלקים מאלומיניום, נירוסטה וכד', ניתן להרים בעזרת ידית ואקום מהדור הישן, הנקראת בלשון מקצועית ונטוזה.

אבל לוח גבס, למשל, או מכסה ביוב, ששטח הפנים שלהם מחוספסים (בהשוואה לזכוכית), לא ניתן להרים בעזרת ונטוזה.

לעומת זאת, לוח גבס, מכסה ביוב ואף משאות כבדים בהרבה, ניתן להרים בעזרת ונטוזה חשמלית.

מתקני הרמה בואקום

מי משתמש במתקני הרמה בואקום

זגגים משתמשים בונטוזה חשמלית או בוונטוזה מהדור הישן, במיוחד לשינוע וביצוע עבודות של חלונות גדולים וכבדים. וכן בעבודות בניה מגוונות כמו: הקמת קירות גבס, עבודות אינסטלציה וכד'.

מכשירי ואקום ידניים למיניהם ומנופים יעודיים משמשים לשינוע, סידור, הרמה והעמסה במחסנים.

עם התפתחות הטכנולוגיה והמודעות ליתרונות של מתקני הרמה בואקום, במיוחד החשמליים, מתרחבת במהירות חדירתם ליותר ויותר שימושים מסחריים ותעשייתיים.

מתקבל הרושם כי כמו שהיום כבר אי אפשר בלי מכשירי חשמל ביתיים כמו שואב אבק (Vacuum cleaner), לא רחוק היום בו אי אפשר יהיה בלי מתקני הרמה בואקום.