מכירת רכב לפירוק ללא העברת בעלות הוא נושא שעולה לא פעם כשרכב שובק חיים מסיבה כזו או אחרת.
לפני שנפרדים ממנו אפשר להפיק תועלת ממכירתו לפירוק. אבל אז עולה שאלת העברת הבעלות. איך זה עובד ואיך מנצלים את שבר הכלי עד הגרוש האחרון?
רכב שעבר תאונה קשה ולא ניתן להחזיר אותו למצב נסיעה, גורלו נחרץ למחזור. בשלב ראשון צריך כמובן להזמין שירות גרירת רכבים כדי לפנות אותו מהמקום בו אירעה התאונה.
אם בעל הרכב לא ידאג לזה, יהפוך הרכב למפגע סביבתי, ואותו נהג שעוד לא הספיק ללקק את הפצעים מהתאונה, יצטרך לשאת בקנס כספי.
מצד שני, אם ידאג לפינוי הרכב למקום הנכון, לא רק שלא יעמוד מולו איום הקנס, הוא גם יוכל להוציא מזה כמה ג'ובות.
העברת הרכב לעסק שקונה רכבים במזומן
יש מי שמעדיף לקנות רכב בהעברה בנקאית ויש מי שקונה רכבים במזומן. אלו בדרך כלל עסקים שאתם עשויים להזדקק לשירותיהם אחרי שהרכב שלכם עבר תאונה.
אנחנו לא מאחלים לאף אחד להכיר עסק שקונה רכבים במזומן כתוצאה מתאונה קשה, אבל כשזה קורה ומזמינים שירות גרירת רכבים, עסק כזה הוא בדיוק הכתובת שאליה צריך לשלוח את נהג הגררית.
אבל רגע, בשביל למכור רכב צריך קודם לעבור בבנק הדואר (או בכל בנק אחר אם ממש מתעקשים לשלם עמלה) ולעשות העברת בעלות. אז זהו, במקרה זה ממש לא!
כשמדובר ברכב חסר תקנה, שאין דרך לשפץ ולהחזיר למצב נסיעה, לא הולכים לבנק הדואר אלא למכון הרישוי הקרוב.
מחיקת רכב ממאגר הרכבים בישראל
כדי למכור רכב לפירוק צריך לגשת למכון רישוי ולבצע תהליך של מחיקת רכב ממאגר הרכבים בישראל. התהליך מחייב מילוי טופס בקשה להגדרת הרכב כמועד לפירוק.
אישור הבקשה יעיד על כך שהרכב נמחק ממאגר הרכבים בישראל. בסטטוס החדש הרכב לא רק שאינו יכול לנוע בכבישים, הוא גם לא רשאי.
למעשה הוא כבר לא רכב אלא ישות אחרת שיכולה להחליף ידיים באין מפריע, ללא צורך בהעברת בעלות.
רישום זכרון דברים למכירת רכב לפירוק ללא העברת בעלות
עסק שקונה רכבים במזומן אחרי שנמחקו ממאגר הרכבים בישראל, כשמו כן הוא. אתם מוסרים לו את הרכב, והעסק מוסר לכם את המזומן.
כאמור, הפריט הנמכר בעסקה הוא ישות לא לגמרי ברורה – הוא לא פריט מלאי ואין לו מספר קטלוגי (כזכור הרכב נמחק ממאגר הרכבים בישראל ובעיקרון יחד איתו נמחק גם מספר הרישוי שלו).
לכן, כמו בכל עסקה הגונה והוגנת גם כאן צריך להגדיר את הטובין. לשם כך נהוג לרשום זכרון דברים, בו יתואר הרכב על פי זהותו בגלגול הקודם. יירשם איזה רכב הוא היה, איזה מודל, שנתון, צבע וכד'.
בזיכרון הדברים יצוין כי הרכב קיבל אישור המעיד על כך שנמחק ממאגר הרכבים בישראל והוא מיועד לפירוק. בהיחתם זכרון הדברים על ידי שני הצדדים יחליפו הטובין והמזומנים ידיים והעסקה תושלם.
מה עושים עם רכב שפורק?
כל רכב מורכב מעשרות חלקים. הצעת המחיר שתקבלו עבור הרכב תתבסס על מצבו ועל הערכה של כמות החלקים הניתנים למחזור.
חלקים תקינים ימכרו כחלפים לכלי רכב אחרים. חלקים לא תקינים ימוינו לפי סוג החומר – חלקי הפח יועברו להתחה ומחזור, וחומרים אחרים, כגון פלסטיק, זכוכית, גומי וכד' יוטמנו באתרים לסילוק פסולת.