מאכלים עם סיבים תזונתיים

הכנסת אוכל עשיר בסיבים להרגלי התזונה שלנו יכולה להיות לעיתים מורכבת

האם מזון עשיר בסיבים מתאים לכולם או שיש מצבים בהם מאכלים עם סיבים עלולים לגרום לבעיות עיכול?

מאכלים עם סיבים תזונתיים הופכים פופולריים יותר ויותר וזוכים לפריחה בעקבות צעדים משמעותיים של גורמים רבים המופקדים על בריאות הציבור בישראל.
חשוב לסייג כי יש מצבים בריאותיים אשר בהם לא תמיד מומלץ לצרוך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים.

בין אם אתם בהשגחה רפואית או בליווי של תזונאית או של נטורופתית אנו ממליצים כי תתיעצו לפני שאתם משנים את הרגלי התזונה שלכם.

חשיבותם של מאכלים עם סיבים תזונתיים היא התרומה המשמעותית שיש למזון עשיר בסיבים לאין ספור תפקודים פיזיולוגיים.

השפעה מיידית על תפקודי מערכת העיכול, מערכת חילוף החומרים ומערכות פיזיולוגיות נוספות אשר מושפעות מיידית בנוכחות אוכל עשיר בסיבים.

כמו כן למאכלים עם סיבים תזונתיים השפעות מרחיקות לכת הן על התפתחותו והן על תפקודו התקין של גופנו לאורך שנים מהילדות ועד לתקופת החיים המאוחרת.

ניתן למצוא בכל רשימת מאכלים עם סיבים תזונתיים סוגים שונים ומגוונים של מאכלים אשר על פי רוב תואמים את גישתו לתזונה של הכותב.

אולם המשותף למרבית הרשימות הוא כי מוצגים בה פריטי מזון עשיר בסיבים אשר זמינים כיום לצריכה גם במחירים שאינם עולים על מזונות מעובדים ללא סיבים תזונתיים.

מזון עשיר בסיבים ובריאות

ראוי לציין כי בניגוד למזונות מעובדים בכל מזון עתיר סיבים מצויים אין ספור ויטמינים, מינרלים חומצות וכו'.
מרכיבים תזונתיים אשר חיוניים הן לתהליך הגדילה וההתפתחות הראויה של הגוף האנושי והן לתפקוד היומיומי השותף של מערכות פיזיולוגיות, רגשיות וקוגניטיביות.

במקרים רבים צריכת מאכלים תזונתיים היא חלק בלתי נפרד של אסטרטגיות תזונה כאמצעי התמודדות יעיל למניעה וגם לצמצום תופעות של השמנת יתר, מחלות לב, סרטן ומחלות רבות אחרות הנלוות לחוסר איזון תזונתי.

תופעות בריאותיות רבות שמקורן בחוסר איזון ותפקודים פיזיולוגיים לקויים נובעות ממחסור מצטבר של מזון עשיר בסיבים בהרגלי האוכל שלנו כבר מגיל צעיר.

הרגלי צריכת המזון שלנו בישראל כמו במרבית התרבות המערבית אליה אנו משתייכים מבססת על מזונות רבים דלים וחסרי סיבים תזונתיים כלל.

תהליך המעבר לצריכת מזונות מתועשים גרם לצמצום משמעותי ומסוכן של נוכחות אוכל עשיר בסיבים בארוחות הקבועות עד כדי כך שיש הערכות שכ-95% מכלל האוכלוסיה של המדינות המתועשות סובלת מחסך כרוני ומסוכן של מזון עשיר בסיבים

מרבית המזונות התעשייתיים שאנו צורכים אינם יכולים להיחשב מאכלים עם סיבים תזונתיים.

גם אם מזונות תעשייתיים "מועשרים" באופן מלאכותי עם תוספות של סיבים תזונתיים השפעותיהם הן מקומיות ובעיקר על מערכת העיכול.

יש הגורסים כי גם צריכה של תוספי מזון עשיר בסיבים תזונתיים אינם מהווים תחליף מספק לצריכה של מאכלים עם סיבים תזונתיים זמינים לפני שעברו עיבוד תעשייתי כלשהו.

ההמלצה כיום היא על צריכת אוכל עשיר בסיבים המבוסס ככל האפשר על מזון עשיר בסיבים שאינו מעובד או שהוא מבושל באופן שאינו פוגע בסיבים התזונתיים.

בין אם אתם בהשגחה רפואית או בליווי של תזונאית או של נטורופתית אנו ממליצים כי תתיעצו לפני שאתם משנים את הרגלי התזונה שלכם.

מאכלים עם סיבים תזונתיים

רשימת מאכלים עם סיבים תזונתיים

אנו בחרנו להציג לכם רשימה מגוונת אך מוגבלת של מאכלים עם סיבים הניתנת לשילוב בקלות יחסית בתזונה של ילדים מרגע שהחלו לאכול מזון רך בכפית לצד מזונות עתירי סיבים המתאימים גם לבני הגיל השלישי.

חלק מהמאכלים עם הסיבים התזונתיים ניתנים לאכילה כמו שהם ללא בישול כלל וחלק אחר מצריך תהליכי הכנה פשוטים יחסית.

זאת היא רק רשימה חלקית של מאכלים עם סיבים תזונתיים ויש עוד מזונות עתירי סיבים רבים שלא נכללו ברשימה אך עם קצת מודעות תוכלו להוסיף ואתם לתפריט של המשפחה שלכם.

אבוקדו

מזון עתיר סיבים אשר מופיע כמעט בכל רשימה של מאכלים עשירים בסיבים והוא זמין בישראל במרבית עונות השנה.
אבוקדו מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים ומתאים לצריכה גם על ידי פעוטות וגם על ידי בני הגיל השלישי המתקשים בלעיסה.

כרובית

גם כרובית זמינה בישראל במרבית עונות השנה וניתנת לצריכה ללא בישול בסלט ו/או בבישול קל או אידוי.

כרובית היא מזון עשיר בסיבים אשר מספק מגוון ויטמינים, מינרלים וכן נוגדי חמצון.

כרובית היא בעלת מקום של כבוד בין הירקות המכילים עושר של סיבים תזונתיים.

אפונה ירוקה/קפואה

אפונה ירוקה זמינה רק בחלק מעונות השנה אך ניתן להשתמש באפונה קפואה ועדיף אפונה ירוקה יבשה אותה ניתן להשרות להתפחה ולבשל.
גם אפונה הוא ירק עשיר בסיבים תזונתיים לצד מספר רב של מינרלים וויטמינים כאשר בנוסף היא גם מקור לחלבון מהצומח.

מאכלים עם סיבים תזונתיים

במיה

יש המכורים לה ויש המתקשים לאכול אותה ללא קשר לצורת הבישול שלה אולם מבמיה ניתן לעשות מאכלים עם סיבים תזונתיים מגוונים עשירים ובריאים.

זהו מזון נוסף שלצד היותו עשיר בסיבים תזונתיים הוא מכיל ויטמינים, מינרלים וחלבון אך גם ברזל.
במיה אינה נצרכת כמזון חי ויש לבשל אותה.

תאנים

גם תאנים מיובשות וגם תאנים טריות מכילות כמות גדולה של סיבים תזונתיים אולם יש לזכור כי תאנים מיובשות מכילות סוכר ברמות גבוהות ואינן מומלצות לבעלי רגישות לרמת הסוכר.

זהו פרי שבשנים האחרונות הופך נפות ולא צריך לאכול ממנו הרבה על מנת לקבל מנת סיבים ראויה.

פירות יער

פירות יער על סוגיו השונים זמינים כיום במרבית עונות השנה אולם בין כלל המזונות עתירי סיבים זהו אחד המזונות היקרים.
פירות יער מכילים מספר ויטמינים ומינרלים שלהם חלק בשמירה על צפיפות העצם לצד איזון רמות הסוכר בדם.

חומוס

חשוב להדגיש כי לא מדובר על חומוס תעשייתי שגם אם נשארים בו הסיבים התזונתיים הוא עשיר בעיקר בחומרי טעם, ריח, צבעי מאכל וחומרים משמרים.

חומוס טרי בחומוסיה או חומוס בכל פורמט שמכינים בבית גרגירים או ממרח הם מקור מעולה גם לסיבים תזונתיים אך גם לחלבון ומספר רב של חומצות חיוניות לתפקודים פיזיולוגיים.

גרגירי חומוס יבש זמינים כל השנה ואינם יקרים וניתן לשלב אותם במגוון תבשילים אשר הופכים בנוכחות החומוס למאכלים עם סיבים תזונתיים.

מאכלים עם סיבים תזונתיים

עדשים

סוגי עדשים שונים מכילים כמות שונה של סיבים תזונתיים אך כולם נחשבים למזונות עתירי סיבים תזונתיים לצד מגוון רחב של חומצות ויטמינים וכן חלבון וברזל.

עדשים על צורות הבישול השונות משמשות לעיתים כמקור חשוב ומשמעותי לחומצה פולית הנחוצה הן לנשים בהריון והן לחולי כבד.

אגוזים

מרבית הסוגים של אגוזים נחשבים למזון עתיר סיבים כאשר לצד הסיבים הוא גם מקור חשוב למגוון ויטמינים ומינרלים וחלבון.
חלק מסוגי האגוזים מכילים שומנים ברמות גבוהות יותר ולכן יש לצרוך אגוזים בכמויות לא גדולות.

אגוזים זמינים בישראל כל ימות השנה והכמות הנדרשת לצריכה יומית אינה גבוהה.

קינואה

קינואה הוא דגן אך הוא נבדל ממרבית הדגנים בשל העושר שלו הן בסיבים והן בערכים תזונתיים רבים אחרים וכמובן גם ברזל.

קינואה ובעיקר קינואה שחורה נחשבה בעבר הרחוק למזון המלכים על ידי בני המאיה שמשם הגיע אלינו דגן עשיר זה.

קינואה ניתן לצרוך כמו כל דגן אחר מבושל וחם או לערבב אותו בסלט ולאכול קר בעונות החמות יותר.

לא תמיד מומלץ לצרוך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים

בין אם אתם בהשגחה רפואית או בליווי של תזונאית או של נטורופתית אנו ממליצים כי תתיעצו לפני שאתם משנים את הרגלי התזונה שלכם.

כמו בתופעות רבות אחרות בתרבות התזונה של העולם המערבי התעורר והופיע גל של צריכה מוגברת של תוספי מזון עם סיבים תזונתיים.

תופעה זאת גרמה לצריכה מופרזת בעיקר כאשר מערכת העיכול לא הורגלה ולא עמדה בהתמודדות עם כמות סיבים תזונתיים כה גבוהה.

הסימפטומים יכולים להיות בעיות של גזים, בטן נפוחה ובעיות עיכול של ממש שאינן אופייניות לצריכה של מאכלים עם סיבים תזונתיים שהוכנו כראוי.

כמו כן ראוי לציין כי ישנם מצבים בריאותיים של מחלות שביטויים שיבושים של תפקודי מערכת העיכול שצריכת מאכלים עם סיבים תזונתיים עלולה לגרום להחמרה.

אלה הם מצבים פתולוגיים שעל פי רוב המטופלים נמצאים במעקב צמוד של גורם טיפולי מקצועי ואין להשליך ממצבים אלה על ההחלטה אם לצרוך מאכלים עם סיבים תזונתיים או להימנע מהם.

שאלות ותשובות

איך לצרוך סיבים תזונתיים?

מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים מכמה מקורות בכל ארוחה וגם בארוחת ביניים כאשר חלק של המאכלים עם סיבים תזונתיים יהיה מבושל וחלקו ממזונות טריים.
בכל מקרה תמיד עדיף לצרוך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים על פני שימוש בתוספי תזונה עם סיבים תזונתיים.

האם בלחם יש סיבים תזונתיים?

בלחם יש סיבים תזונתיים ובעיקר בלחם מקמח מלא אולם בתהליך הטחינה וניפוי הקמח ובעיקר הקמח הלבן מורחקים מרבית הסיבים התזונתיים.

האם סובין הוא מזון עתיר סיבים תזונתיים?

סובין חיטה וסובין שיבולת שועל הם מזון עם סיבים תזונתיים בריכוז של קרוב 100% בקירוב אולם הם תוצר תעשייתי של הפרדת הסיבים מהגרעין המקורי.
הוספה שלהם למזון יכולה להעשיר את המזון אך עדיף לצרוך תוספת סיבים תזונתיים ממקור כמו פשתן טחון המכיל את הגרעין המלא ולא רק את הסיבים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This field is required.

This field is required.